Appel – noten cake

Om regelmatig mijn kinderen en mijzelf van een afwisselend ontbijt te voorzien heb ik 3 voorwaarden: het moet gezond zijn, mij ’s morgens niet teveel tijd kosten en vooral lekker zijn! Deze cake maak ik klaar op een rustig moment en vries ‘m vervolgens in plakjes in. Je kunt ‘m ook in bakpapier of folie verpakken en zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten
Voor de appelmoes:
2 appels in blokjes
2 el koekkruiden
2 el gesmolten kokosolie

Voor het cakebeslag:
1 appel in kleine stukjes
300 gram amandelmeel
100 gram gemixte ongebrande en ongezouten noten
¼ tl Keltisch zeezout
¼ tl baking soda
1 el kaneel
3 el appelazijn
eventueel 2 el honing (voor de zoetekauw)
handje rozijnen

Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 graden, niet heter i.v.m. het oxideren van de noten.
Snijd de appels ik kleine blokjes en doe ze in een steelpannetje met een laagje water en 2 eetlepels koekkruiden, laat het zachtjes pruttelen (ca. 25-30 min.), totdat de appel lekker zacht is. Op het laatst voeg je de scheppen kokosolie toe om mee te laten smelten. Staafmixer erin en de ‘appelmoes’ is klaar.

Doe de “droge” ingrediënten voor het cakebeslag in een mengkom en roer deze goed door elkaar, zodat het zonder klontjes is. Hak de noten naar behoefte klein en voeg ze toe. Snijd de appel in hele kleine stukjes (als je ze te groot laat, valt de cake snel uit elkaar).

Voeg nu de appelmoes en de appelazijn toe. Roer het geheel goed door elkaar tot een glad mengsel, het mengsel blijft redelijk dik.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en doe het mengsel erin. Nu de oven in voor ongeveer 30-40 minuten. Check na een minuut of 20 met een satéprikker (in de cake steken en als er veel beslag blijft plakken: langer in de oven). Ik zelf hou van een wat ‘nattere’ cake en zo heeft ieder zijn eigen voorkeur. Je kunt er trouwens ook cupcakes van maken. Houd er dan rekening mee dat de baktijd wat korter is (ongeveer 20-30 min.).

Mijn kinderen krijgen een bentobox mee naar school met daarin allerlei gezonds, zoals komkommer, tomaatjes, ei, dadels, noten en boekweit/haverwraps. Als ze deze cake niet bij het ontbijt gekregen hebben, vragen ze meestal zelf een plakje mee in de bentobox. Ikzelf eet ik ‘m af en toe als tussendoortje, heerlijk met een laagje roomboter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *