“Moeilijk doen qua eten?”

Wij zijn net begonnen met Doe maar lekker gezond en hebben al heel wat vragen gekregen. Vragen variërend van “wat is nou precies orthomoleculaire therapie?” tot “moet je bij jullie ook zo moeilijk doen qua eten?”. Vandaar dit blog, om antwoord te geven op een aantal van die vragen en om uit te leggen wat wij doen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “wat is nou precies orthomoleculaire therapie”? Orthomoleculaire therapie kun je inzetten bij een grote verscheidenheid aan klachten of preventief om jezelf een gezonde leefstijl eigen te maken. Wij zetten hiervoor natuurlijke voeding en –supplementen in en geven leefstijladvies. Of je bij ons “ook moeilijk moet doen qua eten”, hangt allereerst af van hoe je momenteel eet. Wij adviseren vaak in een therapieperiode (3-6 maanden) om bijvoorbeeld gluten en zuivel te vermijden. Veel klachten (zoals huidproblemen of allergieën) komen namelijk voort uit een slechte darmwerking en door deze voeding te vermijden, geef je de darmen rust en tijd om te herstellen. Als de therapieperiode voorbij is, gaan we langzaam weer voeding toevoegen die je gemist hebt. Al is het natuurlijk niet aan te raden om weer helemaal terug te gaan naar de gewoontes die je had voordat je bij ons kwam, je had tenslotte niet voor niets klachten… Waarschijnlijk wil je dat ook niet, want als je eenmaal ervaren hebt wat goede voeding met je doet, dan maak je vanzelf vaker de juiste keuze.

Een leuke vraag vind ik: “eten jullie nu zelf ook alleen maar 100% gezond?”. Nou, daar kan ik kort over zijn. Nee! We streven naar 75% en zelfs dat redden we niet altijd en dat is ook prima. Natuurlijk letten we op; we eten bijvoorbeeld veel groenten, regelmatig vis en niet te vaak (rood) vlees. Veel dagen gaan wel ongemerkt glutenvrij voorbij en dat hebben we heus niet van de ene op de andere dag voor elkaar gekregen. In tijden dat we wat meer stress hebben of wat minder weerstand, dan zijn we streng voor onszelf en in betere tijden laten we het wat meer los.

Tot slot is er de laatste tijd in de media veel te doen over allerlei hippe dieetgoeroes versus de wetenschap en wordt ons gevraagd waar wij bij horen. Allereerst vinden we het lastig om onszelf in een hokje te plaatsen. Wij horen zeker niet bij die eerste groep en helaas loopt de wetenschap zelf nog te vaak achter de feiten aan voor wat betreft voeding. Waarom dit naar mijn idee is, daar ga ik hier niet op in, want dan wijk ik teveel af van de insteek van dit verhaal. Ik geef je in ieder geval 1 ding mee om over na te denken: “het gebrek aan bewijs is geen bewijs aan gebrek”*. Wij hebben als bedrijfsnaam gekozen voor Doe maar lekker gezond en dat houdt in dat het allemaal niet zo fanatiek en ingewikkeld hoeft. De resultaten van onze cliënten spreken voor zich!

Vraag jij je af of jouw gezondheid baat kan hebben bij onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag het gesprek met je aan!

 

*vrij vertaalde quote van wetenschapper Carl Sagan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *